En sista utväg söder ut.

Passagen söder ut sluter sig bakom oss.

Det är dag att röra sig söder över igen. Tyvärr har nu isen från Belott Strait bildat en mur tvärs över Peel Sound. S/Y Anna har lämnat några timmar tidigare och väntar nu in oss vid den ända öppningen söder över. Men tiden är knapp för isen håller på att täppa till även denna sista öppning, och det går fort.

En Polsk båt vid namn Solanus kommer väster ifrån medans vi närmar oss från öster. När vi väl är framme gör Börje ett första försök att tränga sig igenom den nu slutna passagen. Isen är fortfarande i rörelse och med mig i masten och alle man på däck med isstakar redo ger vi oss in.

Även om det ser tjockt ut måste vi satsa nu innan det är helt kört. Ariel dunkar i första isen och det svajar till i masten. Flaken rör på sig och vi kan gå på igen. Anna slinker ur isfällan och vi får nytt hopp. Propellern slår i isen men vi lyckas vrida runt båten och finna en öppning för över. Det går inte att vända nu utan vi trycker oss så rakt fram som möjligt igenom de öppningar som ges.

Jag styr vägvalet från ovan medan de övriga sliter med isstakarna. Det gäller att var envis för isen är tung men ger med sig i mån av tid. Sakta med säkert gör vi väg genom det 200 meter breda isfältet. Eric stålsätter sig och pressar Ariels skrov genom allt mindre öppningar. Isen skrapar längs med skrovet och vi rullar till när isen trycker oss i sidled.
Med höga glädjerop är vi så ute på fritt vatten igen och går upp långsides med Anna. Solanus kämpar fortfarande med är även de snart fria från isens grepp. Fulla av adrenalin hissar vi spinnakern och styr med god fart söder över mot Gjoe Haven.

This entry was posted in Nordvästpassagen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.